Een verplicht fiscaal nummer voor buitenlanders
Het thema NIE nummer blijft spraakmakend en vaak ook nog steeds onbegrepen voor iedere Nederlander die naar Spanje komt om bijv. een woning te kopen.
De Spaanse huizenmarkt was, is en blijft interessant voor de Nederlander. Nadat de geschikte woning is gevonden, een koopcontract is ondertekend, krijgt men te horen dat men een NIE nummer moet aanvragen.
Waar staat NIE voor?
Het is de afkorting van Número de Identidad de Extranjero, en is het fiscaal identificatienummer van een buitenlander in Spanje.
Spanje vereist dat ieder buitenlander, en dan beperk ik me gemakshalve voor dit artikel tot de Nederlander, die hetzij om sociale en/of economische belangen hetzij beroepshalve naar Spanje komt, een NIE nummer in bezit moet hebben.
Het Spaanse NIE nummer moet u zien als het Nederlandse BSN nummer voor iedere Nederlandse ingezetene om bijv. de inschrijving in gemeenten, aangifte van belasting etc..
Persoonsgebonden nummer
Een NIE is dus géén identiteitsbewijs, ondanks dat het fiscale identificatienummer wél persoonsgebonden is. Het NIE nummer staat op een wit formulier, hierna verder: ´NIE-document´. Het NIE nummer kan worden aangevraagd bij en wordt afgegeven door het Spaanse Consulaat in Amsterdam, en door de nationale Politie (Cuerpo Nacional de Policia) in Spanje.
Drie maanden geldig?
Er is een periode geweest dat op het NIE-document stond dat het slechts drie maanden geldig is. De achtergrond hiervan is dat de Nederlander die van plan is om langer dan 3 maanden te verblijven in Spanje, dit witte NIE formulier dan moet omzetten in een groen residentie A4-formulier (sinds 2007). Ik spreek nog over een groen A4-formulier, maar sinds een paar jaar geeft Spanje een groen creditcardformaat licht geplastificeerd kaartje af.
Wit NIE document
Het witte NIE-document wordt nu weer zonder periode restrictie of vervaldatum afgegeven. U behoudt dit persoonsgebonden, unieke NIE nummer levenslang. Mocht u nog over een NIE-document beschikken waar een vervaldatum op staat en waarover een Spaanse instantie moeilijk doet, dan kunt u even langs het Comisaria de Extranjeros (Kantoor voor buitenlanders) gaan. Dan krijgt u een nieuw NIE-document zonder vervaldatum. Het NIE-nummer blijft natuurlijk gewoon hetzelfde, want dat is, zoals eerder gezegd, persoonsgebonden.
NIE nummer bij aankoop vastgoed in Spanje
Het kopen van een woning in Spanje is een economisch motief/reden om een NIE nummer te moeten hebben. Dit NIE nummer wordt op ieder relevant formulier, document vermeldt. In de notariële koopakte al bijvoorbeeld. De Spaanse banken vragen hiernaar. U kunt geen Spaanse bankrekeningnummer openen zonder een NIE nummer. En verder kunt u zonder NIE nummer geen contracten sluiten met Iberdrola (dit is Spanje´s grootste elektriciteitsbedrijf), het plaatselijke waterbedrijf, of de gasleverancier. Ook de Spaanse fiscus vereist het NIE nummer. Zodra u het NIE nummer heeft, moet u zich aanmelden bij de Spaanse fiscus middels model 030. U kunt namelijk geen overdrachtsbelasting betalen zonder dat uw NIE nummer in het belastingsysteem staat.
NIE nummer en nalatenschappen in Spanje
Ook als u erfgenaam wordt van bijv een Spaanse woning – uw ouders zijn na hun pensioen verhuisd naar hun eigen woning aan de Costa – moet een Spaans fiscaal nummer aanvragen en bij aanvaarding van de nalatenschap in bezit hebben.
De Spaanse notaris stelt de eis dat een erfgenaam een Spaanse NIE nummer moet hebben om de Spaanse notariële erfenisakte te ondertekenen. De Spaanse fiscus accepteert geen Spaanse aangifte erfbelasting zonder dat de belastingplichtige erfgenaam een NIE nummer heeft. En tenslotte schrijft het Spaanse Eigendomsregister geen uit de nalatenschap verkregen woning in als de nieuwe eigenaar geen Spaanse NIE nummer kan overleggen.
Het NIE nummer aanvragen
Waar kunt u het NIE nummer aanvragen? Dan kan bij één van de kantoren van de Nationale Politie of bij het Spaanse Consulaat in Amsterdam. Aanvraag bij de Nationale Politie kan via deze website: https://www.dniecitaprevia.es/cita-nie-extranjeros
Aanvraag bij de Nationale Politie is de afgelopen jaren veel moeilijker gemaakt. Daar waar vóór de jaren 2004 de makelaar namens de klanten met gemak en zonder al te veel obstakels het NIE-document kon aanvragen, moet de aanvrager nu een originele én beëdigd vertaalde notariële volmacht, voorzien van een Apostille van de rechtbank meegeven aan de makelaar of welke andere tussenpersoon, adviseur, jurist. De betreffende politiefunctionaris zal alle documenten strikt beoordelen. Als er ook maar 1 document of bijlage ontbreekt kan er een nieuwe afspraak, met wachttijd van rond de 6-8 weken worden gemaakt via het afsprakensysteem.
Via het Spaanse Consulaat in Amsterdam moet u persoonlijk een NIE nummer aanvragen. Dit is eveneens alleen mogelijk op afspraak. Via deze website: http://www.exteriores.gob.es/Consulados/AMSTERDAM/en/ServiciosConsulares/Pages/NIE.aspx.
De wachttijd is tegenwoordig (sept 2020) 8 weken. Na dit bezoek aan het Spaanse Consulaat ontvangt u al een paar dagen later uw NIE nummer per e-mail. De kleurenversie geldt als origineel.
Tip bij aanvraag NIE nummer Spaanse Consulaat Amsterdam
Tip van een cliënt: ook al heeft u een datum voor een afspraak toegewezen, en dat ligt 6 weken verder in de toekomst, check dagelijks de website van het Spaanse Consulaat. Als er een afspraak wordt gecanceld voor de volgende morgen, verwerken ze dat in het systeem en kunt u dat vrijgekomen plekje reserveren, mits u die volgende dag uiteraard tijd heeft om een dagje Amsterdam te doen.
Benodigde documenten bij aanvraag
Wat moet u meenemen bij de aanvraag van het NIE nummer:
- Paspoort of identiteitskaart én een kopie ervan
- Ingevulde én ondertekende formulier EX-15, alleen te downloaden via de officiële website van het Spaanse ministerie.
- Ingevulde én ondertekende formulier 790-012, hiermee moet u de legeskosten voor de aanvraag en afgifte van het NIE-document betalen.
Ter afsluiting:
Verblijven, wonen, werken, zakendoen in Spanje, u ontkomt er niet aan om in het bezit te zijn van het NIE-document. Verblijft u langere tijd dwz, langer dan 3 maanden in Spanje, dan moet u een groene NIE-residentie kaartje aanvragen. Het NIE-nummer (persoonsgebonden en uniek) blijft zoals hiervoor gezegd altijd hetzelfde.
Lees ook onze andere blogs:https://nalatenschapspanje.nl/berichten/